Käypä hoito-suositusten keskeiset sanomat elvytyksestä ja defibrillaattorista

Käypä hoito-suositukset ovat riippumattomia, tutkimusnäyttöön perustuvia kansallisia hoitosuosituksia. Elvytyksestä kertovat suositukset on hyvä ottaa huomioon defibrillaattoria hankkiessa. 

Näihin sisältyy mm. suositukset siitä, että defibrillaattorin on annettava käyttäjälle ääniopastusta prosessin kaikissa vaiheissa ja kuinka pitkät tauot painelun loppumisen ja defibrillaation välissä on sallittu.

Lue koko käypä hoito suositus elvytyksestä täältä.

Poimimme käypä hoito-suosituksista tärkeimmät ja listasimme ne ohessa kahdeksaan kohtaan helpottaakseen suositusten ymmärtämistä.

Suositus 1: Painelutaajuus on 100–120 painelua minuutissa ja painelusyvyyden tulee olla vähintään 5 cm, ei kuitenkaan yli 6 cm elvytyksen aikana.
ZOLL-defibrillaattorin vakiona tarjoama reaaliaikainen paineluelvytyspalaute (Real CPR Help) auttaa elvyttäjää koko elvytystapahtuman ajan. Potilaan rintakehälle kiinnitettävässä elektrodissa on kiinteä kiihtyvyysanturi,  jonka avulla ZOLL-defibrillaattori tunnistaa elvyttäjän suorittaman paineluelvytyksen laadun. ZOLL-defibrillaattori antaa elvyttäjälle ääni- ja tekstiohjeita, jos paineluelvytyksen laatu ei vastaa suositusta.
Suositus 2: Paineluelvytyksessä tulee kaikin keinoin minimoida tauot painelussa, erityisesti painelun loppumisen ja defibrillaation välissä (tavoite alle 5 sekuntia).
 Uusimmissa ZOLL-defibrillaattoreissa on vakiona Rapid Shock -toiminto, jonka avulla painelun loppumisen ja defibrillaation välinen tauko on vain 3 sekuntia. Tämä markkinoiden lyhyin elvytyksen aikainen kokonaistaukoaika täyttää suositusten tavoiteajan. 
Suositus 3: Neuvovan defibrillaattorin ohjelma tunnistaa defibrilloitavat rytmit (kammiovärinä ja kammiotakykardia), ja laite opastaa käyttäjäänsä ääniohjein.
 ZOLL-defibrillaattorin ohjelma tunnistaa defibrilloitavat rytmit elvyttäjän puolesta ja siksi sen käyttö on hätätilanteessa turvallista. ZOLL-defibrillaattori ohjeistaa käyttäjää suomenkielisellä ääniohjauksella ja teksti/kuvaopasteiden avulla. 
Suositus 4: Defibrillaatiot annetaan mahdollisimman nopeasti yksi isku kerrallaan niin, että painelutauko minimoidaan tehokkaasti. Defibrillaatioiskujen välissä on aina kahden minuutin PPE-jakso.
 ZOLL-defibrillaattorit toimitetaan vakiona kahden minuutin paineluelvytysohjeistuksella. Mikäli ohjeistus muuttuu tulevaisuudessa, voit helposti muuttaa laitteen ohjelmistoa maahantuojan / myyjän avustuksella. Huomaathan, että vain virallisen maahantuojan kautta Suomeen tuodut ZOLL-defibrillaattorit ovat tuen piirissä. Hankkiessasi laitteen valtuutetulta jälleenmyyjältä varmistat tuen kaikissa tilanteissa nyt ja tulevaisuudessa.
Suositus 5: Samalla kun tehdään hätäilmoitus, on lähetettävä joku hakemaan defibrillaattoria, jos sen sijainti on tiedossa (saatava paikalle n. 5 minuutissa, hoitolaitoksissa 3 minuutissa). Potilaan selviytymiseen kammiovärinästä vaikuttaa suoraan aika kammiovärinän alusta siihen, kun ensimmäinen defibrillaatioisku on annettu. Jos defibrillaatio annetaan 3–5 minuutin kuluessa kammiovärinän alusta, jopa 50–70 % potilaista selviää.
 Varmistathan, että hankkimasi ZOLL defibrillaattori merkitään kansalliseen defibrillaattorirekisteriin (defi.fi). Tällöin varmistat laitteen löydettävyyden mahdollisessa elvytystilanteessa. Sydänturvaajat ovat koulutettuja valitsemaan kanssasi laitteelle optimaalinen sijoituskohde ja suosittelemaan hankittavien sydäniskureiden lukumäärää. Saat kauttamme myös tuen laitteiden rekisteröintiin.
Suositus 6: Defibrillaatioviive tulee minimoida ja defibrillaattoreita levittää yleiseen käyttöön. Maallikkoauttajat voivat käyttää neuvovaa defibrillaattoria turvallisesti myös ilman koulutusta.
 ZOLL defibrillaattoreita on turvallista käyttää ilman koulutusta. Laitteen perusteelliset ääni- ja kuvaopasteet ohjaavat auttajaa koko elvytystapahtuman läpi. Sydänturvan kautta saat myös käytönopastuksen ja kattavat ensiapukoulutukset. 
Suositus 7: Maallikoille tarkoitetut neuvovat defibrillaattorit tulee merkitä kansainvälisellä symbolilla
 Sydänturvan kautta hankittavat ZOLL-defibrillaattorit sisältävät kansainvälisen opastusmerkin, jolla varmistat sydäniskurin löydettävyyden ilman erillisiä kuluja. Me Sydänturvaajat olemme koulutettuja auttamaan sinua tarvittavien lisämerkintöjen osalta ja tarjoamme asiantuntevaa apua kaikissa elvytykseen liittyvissä kysymyksissä/asioissa. 
Suositus 8: Elvytyksen laadusta palautetta antava laite, joka arvioi painelutahtia, painelusyvyyttä, rintakehän takaisin palautumista ja painelupaikan sijaintia, tehostaa elvytystaitojen oppimista
 ZOLL-defibrillaattoreiden elektrodeihin vakiona liitetty kiihtyvyysanturi opastaa elvyttävää auttajaa niin oikeissa elvytys- kuin harjoitustilanteissa. Saat lisätietoa ZOLL-defibrillaattorin harjoituskäytöstä Sydänturvaajalta. ZOLL-defibrillaattorit tarjoavat laadukkaan avun elvytyksen tehostamiseen.

Tutustu verkkokauppaan

Inspiroidu uutiskirjeestämme! 

Lähetämme sähköpostiisi päivityksiä uutuuksista, tarjouksista ja kampanjoista.

Rekisteröitymällä hyväksyt tietosuojakäytäntömme.
Voit milloin vain peruuttaa uutiskirjeen tilauksen.