Sydänturva tukee Team Rynkebytä

Tämän kauden Team Rynkeby koostuu 2 026 pyöräilijästä ja 538 avustajasta, jaettuna 62 paikalliseen joukkueeseen 9 maassa. Tänä vuonna Suomesta lähtee 9 tiimiä pyöräillen Pariisiin kerätäkseen rahaa vakavasti sairaiden lasten hyväksi.

Sydänturva on osa Suomessa vuodesta 2014 toiminutta Medidyne konsernia. Olemme tuoneet Suomeen yli 6000 defibrillaattoria eli sydäniskuria. Jälleen tänä vuonna sponsoroimme Suomen Team Rynkeby  joukkueita sydäniskureilla. Jokainen tiimi saa matkaan mukaan oman sydäniskurin.

AED – defibrillaattori- sydäniskuri

Olet saattanut nähdä työpaikalla, ostoskeskuksessa tai urheilupaikassa vihreän kaapin, jossa on sydän ja sana “AED” painettu. Lyhenne tulee sanoista “Automated external defibrillator” ja tarkoittaa, että kaapin oven takana on sydäniskuri.

Sydäniskurien määrä on lisääntynyt Suomessa viime vuosina, mutta olemme vielä paljon esimerkiksi Ruotsia ja Tanskaa jäljessä asiassa.

Lisäksi meillä Suomessa laitteet on sijoitettu pääsääntöisesti sisätiloihin, kuten toimistoihin, kauppakeskuksiin ja liikuntatiloihin. Ulkona katukuvassa sydänsikureita ei vielä paljon näy, toisin kuin Tanskassa missä laitteita on sijoitettu paljon ulos 24/7 saataville, kertoo Teemu Piispanen Sydänturvalta.

Mistä kaikki alkoi

Sydänturva on osa tanskalaista Medidyne konsernia ja sisaryrityksemme Tanskassa on nimeltään Hjertevagt. Kaikki alkoi vuonna 2002 kun Knut Clem, yksi Hjertevagtin perustajista, matkusti Yhdysvaltoihin ja huomasi, että sydäniskureita oli saatavilla monilla julkisilla paikoilla – esim. lentokentillä.

Tuolloin jo lääketieteellisiä laitteita myynyt Knut vei idean sydäniskurista kotimaahansa siinä toivossa, että jossain vaiheessa Tanskassa olisi markkina myös julkisesti saatavilla oleville sydäniskureille.

Yhdessä veljensä Frederik Clemin kanssa Knut perusti samana vuonna yrityksen Hjertevagt ja aloitti uraauurtavan työn sydäniskurien tietoisuuden levittämiseksi Tanskassa.

Antaa jotain takaisin

Medidyne konserni, mihin Sydänturva ja Hjertevagt kuuluvat, työllistää Pohjoismaissa tällä hetkellä yli 80 henkilöä.

Olemme aktiivisia ja kiinnostuneita liikunnasta ja urheilusta, ja samaistuimmekin heti Team Rynkebyn ajatusmaailmaan. Sydänturvan tavoitteena on pelastaa ihmishenkiä, tavoite sopii hyvin Team Rynkebyn tavoitteen – auttaa vakavasti sairaita lapsia – kanssa. Meiltä ei tarvinnut kysyä kahdesti, että haluammeko tukea Team Rynkebytä, Knut Clem sanoo.

Sydämenpysähdys on kuin rengasrikko

Sydäniskurien toimittamisen lisäksi Sydänturva järjesti myös laitteiden käyttökoulutuksen, jossa Team Rynkebyn osallistujat oppivat käyttämään sydäniskuria ja saivat varmistuksen, että heidän ei tarvitse pelätä sydäniskurin käyttöä.

Sydäniskurissa on kehittynyttä teknologiaa, joka analysoi sydämen rytmiä ja antaa tarvittaessa suosituksen iskulle. Sydäniskuri antaa mahdollisuuden iskuun vain tarvittaessa – ei voi tehdä mitään väärää tai haitallista potilaalle käyttäessäsi sydäniskuria.

Sydäniskurin käyttöä sydänpysähdystilanteessa voisi verrata rengasrikkoon pyöräilyssä: Voit jatkaa puhjenneen renkaan pumppaamista, mutta ilman paikkaa, ilmaa vuotaa jatkuvasti ulos, ja jossain vaiheessa väsyt. Mitä nopeammin paikka saadaan renkaaseen sitä parempi.

Sydänpysähdystilanteessa tarvitaan aina paineluelvytystä, mutta pelkkä painelu ei riitä. Sydäniskuri toimii kuin paikka – mitä nopeammin sydäniskurin isku saadaan sitä tarvitsevalla potilaalle sitä suurempi mahdollisuus potilaalla, on selviytyä.

Tarjoamme sydänturvaa

Sydäniskurien saatavuus lisääntyy Suomessa, mutta vielä on parannettavaa. Löydät rekisteröidyt sydänsikurit defi.fi -rekisteristä ja 112- Suomi sovelluksesta. Voit myös tarkistaa oman paikkakuntasi sydänturvallisuuden tason Sydänturvallinen Suomi  -palvelusta. Mahdollisuus selviytyä sydänpysähdyksestä sairaalan ulkopuolella paranee merkittävästi, jos sydäniskuri on nopeasti saatavilla.

Emme tietenkään toivo, että sydäniskurit tulevat käyttöön Rynkeby tiimien matkassa, mutta sydänpysähdyksen sattuessa on tiimeillä mukana sydäniskuri, ja osallistujat ovat saaneet koulutusta niiden käyttöön. Selviytymismahdollisuus on siinä tapauksessa hyvä.

Team Rynkebyn tiimien sydänturvan varmistamisen lisäksi toivomme yhteistyön auttavan tiedon levittämisessä sydäniskurien tarpeellisuudesta ja käytöstä, jotta yhä useammat meistä uskaltavat ottaa sydäniskurin käyttöön ja auttaa tarvittaessa.

Onnea matkaan Team Rynkeby!

Sydäniskuri ja säilytysratkaisut

Inspiroidu uutiskirjeestämme! 

Lähetämme sähköpostiisi päivityksiä uutuuksista, tarjouksista ja kampanjoista.

Rekisteröitymällä hyväksyt tietosuojakäytäntömme.
Voit milloin vain peruuttaa uutiskirjeen tilauksen.