Defibrillaattorilla parannat taloyhtiösi sydänturvallisuutta

Sydänturvattu taloyhtiö tarkoittaa, että taloyhtiössä on valmistauduttu toimimaan ja tiedetään mitä tehdä, jos sydänpysähdys sattuu. Oma defibrillaattori taloyhtiöön parantaa sydänturvallisuutta.

Sydänpysähdys voi sattua kenelle tahansa mutta riski kasvaa iän tai sairauksien myötä, ja useimmiten se iskee kuin salama kirkkaalta taivaalta. Sydänpysähdys ei katso ikää.

Sydänturvatussa taloyhtiössä on defibrillaattori nopeasti ja helposti asukkaiden saatavilla. Asukkaat ovat tietoisia defibrillaattorin olemassaolosta ja sijainnista, ja osaavat ja uskaltavat myös käyttää sitä tarvittaessa.

”Sydänturvallisessa taloyhtiössä asukkailla on mahdollisuus saada defibrillaattori käyttöön alle 5 minuutissa sydänpysähdyksestä. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että jokaisen taloyhtiön kannattaa harkita defibrillaattorin hankintaa”

Sydänliitto, Mari Blek-Vehkaluoto

Miksi taloyhtiön tulisi hankkia defibrillaattori

Vuosittain Suomessa noin 3 000 ihmisen sydän pysähtyy äkillisesti sairaaloiden ulkopuolella. Vähintään 50 % sairaaloiden ulkopuolisista sydänpysähdyksistä tapahtuu kotona.

Defibrillaattorin nopealla käytöllä on mahdollista pelastaa sydänpysähdyksen saaneen ihmisen henki. Mikäli defibrillaattoria käytetään 3-5 minuutin sisällä sydänpysähdyksestä, selviytymismahdollisuus moninkertaistuu.

Jotta kotona sydänpysähdyksen saaneita ihmisiä pystytään auttamaan ajoissa, tarvitaan defibrillaattoreita sinne missä ihmiset asuvat – mm. taloyhtiöihin.   

Vastuullinen taloyhtiö turvaa asukkaidensa hengen hankkimalla taloyhtiöön oman defibrillaattorin.

Defibrillaattori osaksi pelastussuunnitelmaa

Suomen laki määrittelee, että jokaisessa yli kolmen asunnon taloyhtiössä tulee olla pelastussuunnitelma tehtynä ja ajan tasalle päivitettynä. Vastuu pelastussuunnittelusta on asuinkiinteistön hallituksella. Taloyhtiön turvallisuus on kuitenkin laajempi kokonaisuus kuin pelkkä lain vaatimuksen täyttämä pelastussuunnitelma. Pelastussuunnitelman yhtenä tarkoituksena on kehittää riskien tunnistamista ja saada asukkaat havainnoimaan ympäristön vaaratekijät ja auttaa ehkäisemään vaaratilanteita ja vahinkoja.

Yhteistyö taloyhtiön hallituksen ja asukkaiden välillä on tärkeää ja viesti defibrillaattorin tarpeellisuudesta lähteekin usein asukkailta hallituksen suuntaan. Valveutuneet taloyhtiöt nostavat defibrillaattorin osaksi kokonaisvaltaista turvallisuus- ja pelastussuunnitelmaa.

Defibrillaattorin käyttäminen on helppoa ja turvallista

Defibrillaattoria voi ja saa käyttää kuka vaan. Sydänturvan defibrillaattorit opastavat käyttäjää toimimaan vaihe vaiheelta – osaat varmasti käyttää defibrillaattoria.

Defibrillaattorin käyttäminen on turvallista, eikä laitteella voi tehdä mitään pahaa tai haitallista. Defibrillaattori analysoi automaattisesti potilaan sydämen rytmin ja ohjeistaa antamaan iskun vain tarvittaessa – et voi antaa sähköiskua vahingossa.  

Miksi Sydänturva – making a difference

Sydänturva on osa Medidyne Oy:n toimintaa, mikä tarkoittaa, että Sydänturvan brändin taustalla on asiantunteva suomalainen tiimi, jolla on markkinajohtajan kokemus defibrillaattorien parissa toimimisesta aina vuodesta 2012.

Olemme toimittaneet asiakkaillemme yli 7 000 defibrillaattoria, joiden avulla on pystytty parantamaan sydänturvaa ja pelastamaan ihmishenkiä

Medidyne tekee yhteistyötä terveydenhuollon ammattilaisten kanssa, ja Medidynen kautta hankittua laitteistoa on käytössä laajasti niin sairaaloissa kuin ensihoidossakin.

Sydänturva on defibrillaattorien asiantuntija sekä tarjoaa maallikkoasiakkaille markkinoiden parasta palvelua ja laajan ja laadukkaan tuotevalikoiman.

Vaikka kyseessä ovatkin helppokäyttöiset laitteet, joita kuka tahansa meistä voi käyttää, on hyvä muistaa konteksti missä defibrillaattoria käytetään – äkillinen sydänpysähdys ja sen ensiapu on kriittinen tilanne missä yrityksen missio ”making a difference” konkretisoituu puhtaimmillaan.

Taloyhtiö2024

Taloyhtiö2024

Taloyhtiötapahtuma 23.4.2024 on taloyhtiöiden päättäjien sekä asiantuntijoiden vuosittain järjestettävä tapahtuma. Tapahtumapaikkana on Helsingin Messukeskuksen kokoussiipi.

Sydänturvan osastolla nro 55 esittelemme kattavat ratkaisut sydänturvatulle taloyhtiölle ja asuinalueelle.

Tule käymään osastolla, tapahtuma on maksuton!

kiinteistolehti.fi/taloyhtiotapahtuma

Faktaa sydänpysähdyksestä
50 % sydänpysähdyksistä tapahtuu kotona

Suomessa sairaaloidemme ulkopuolella tapahtuu vuodessa noin 3 000 sydänpysähdystä. Näistä 50 % tapahtuu kotona, missä sydäniskuri harvoin on saatavilla.

6 % pelviytymismahdollisuus jos elvytystä ei aloiteta ennen ambulanssin saapumista paikalle. 

Selviytymismahdollisuus on vain 6 %* jos elvytystä ei aloiteta ennen ambulanssin saapumista paikalle. 

Jopa 50-70 % selviytymismahdollisuus jos sydänpysähdyksen saaneelle voidaan antaa sydäniskurilla isku 3–5 minuutin kuluessa sydämen pysähtymisestä.

Selviytymismahdollisuus on jopa 50-70 %* jos sydänpysähdyksen saaneelle voidaan antaa sydäniskurilla isku 3–5 minuutin kuluessa sydämen pysähtymisestä.

 

* Luvut ovat Tanskan terveysviranomaisen ja Tanskan elvytysneuvoston tekemästä elvytystietolomakkeesta. Joulukuu 2020.

 

Onko sinun taloyhtiösi sydänturvattu?

Pohditko defibrillaattorin hankintaa? Sydänturvaajiemme tehtävänä on taata sydänturvallinen asuinympäristö kaikille, joten olethan yhteydessä mihin tahansa kysymyksiin liittyen.







    Teemu Piispanen

    Teemu Piispanen
    Area Manager

    Huomioitavaa defibrillaattorin hankinnassa taloyhtiöön

    Heräsikö kysymyksiä liittyen hankintaan? Listasimme tähän tavalliset kysymykset ja vastaukset aiheesta.

    1. Mistä defibrillaattori hankitaan
    Hankintapaikkaa mietittäessä kannattaa varmistaa, että kumppanilta löytyy riittävästi osaamista ja kokemusta defibrillaattoreista. On myös hyvä varmistua, että kumppanilta löytyy tarvittaessa muutakin tukea kuin myyjä tai verkkokauppa – suomenkielinen asiakaspalvelu ja huolto-organisaatio varmistavat, että taloyhtiö saa tukea myös mahdollisissa ongelmatilanteissa.   

    Lisäksi taloyhtiön kannattaa varmistaa, että kumppanilta löytyy kaikki tarvittavat tuotteet ja palvelut – itse defibrillaattorin lisäksi ainakin defibrillaattorikaapit ja opasteet, ja palveluiden osalta käyttökoulutus ja ylläpitopalvelu. Tutustu tästä defibrillaattorin hankintaoppaaseen.

    2. Millainen defibrillaattori hankitaan
    Defibrillaattorin merkin ja mallin valinnassa kannattaa kiinnittää huomiota sekä valmistajaan että laitteen ominaisuuksiin. Tunnettujen lääkintälaitevalmistajien, jo markkinoilla toimivuutensa tositilanteissa todistaneet, laitteet ovat varma ja turvallinen valinta.

    Laitteen ominaisuuksista merkittäviä ovat ainakin tuki elvyttäjälle (miten laite opastaa elvyttäjää), laitteen sopivuus helposti sekä aikuisten että lasten defibrillointiin, säännöllisesti vaihdettavien tarvikkeiden eli elektrodien ja paristojen/akun kestot ja tietenkin hinta.

    Hinnan osalta tarkastelu kannattaa tehdä ajatellen laitteen elinkaarta (tyypillisesti n. 10 vuotta), ei pelkästään hankintahintaa. Toisin sanoen, kannattaa huomioida myös tarvikkeiden vaihtovälit ja hinnat. On hyvä muistaa, että hinta ja laatu kulkevat käsi kädessä myös defibrillaattoreissa.      

    Kaikki sydänturvassa myynnissä olevat AED defibrillaattorit sopivat maallikkokäyttöön, ja ovat laadukkaita tunnettujen lääkintälaitevalmistajien valmistamia testattuja ja sertifioituja laitteita. Laitteemme ovat opastavia ja kertovat ääni ja/tai kuvilla mitä sydänpysähdystilanteessa tulee tehdä. Toimitukseen sisältyy kunkin laitteen paristot/akut sekä elektrodit. Tutustu tästä ZOLL AED 3, ZOLL AED Plus ja Cardiolife AED-3100.

    3. Laitteen sijoittaminen ja saavutettavuus
    Pääasia on, että defibrillaattori on näkyvässä paikassa ja mahdollisimman helposti saatavilla. Laitteen voi sijoittaa porraskäytävään tai muuhun taloyhtiön yleiseen tilaan, johon kaikilla talon asukkailla on pääsy. On myös mahdollista sijoittaa laite ulos esim. talon ulkoseinälle. Sijoittamalla defibrillaattori ulos taloyhtiö auttaa parantamaan myös lähiympäristön sydänturvallisuutta. Lue sijoittamisen opas

    Sekä sisälle että ulos sijoitettaessa tarvitaan defibrillaattorille suojaava säilytyskaappi. Sisätilaan riittää muovinen suojakaappi, mikä on hyvä olla varustettu hälytysominaisuudella – kaappi hälyttää äänellä ja herättää huomion avattaessa. Ulos sijoitettaessa tarvitaan verkkovirtaan liitettävä hälytyksellä, lämmityksellä ja ilmanvaihdolla varustettu defibrillaattorikaappi.

    Aivan kuten defibrillaattoreissa, myös defibrillaattorikaapeissa on eroja, ja tämä korostuu erityisesti ulkokaapeissa. Ulkokaapin valinnassa kannattaa kiinnittää huomiota kaapin valmistusmateriaaliin ja ominaisuuksiin – onko kaappi tehty myös Suomen sääolosuhteisiin. Myös defibrillaattorikaapeissa hinta korreloi laadun kanssa. Tästä pääset defibrillaattorikaapin valintaoppaaseen.

    4. Laitteen löydettävyys ja havaittavuus
    Defibrillaattorin löydettävyys ja havaittavuus kannattaa varmistaa paikallisesti defibrillaattori opasteilla.

    Taloyhtiön defibrillaattori on myös suositeltavaa rekisteröidä defi.fi -palveluun. Defi.fi -palvelu on tarkoitettu kaikkien käyttöön. Sen avulla pystyy sydänpysähdystilanteessa nopeasti löytämään lähimmän defibrillaattorin.  Lähin defibrillaattori löytyy myös Hätäkeskuslaitoksen 112 Suomi -sovelluksesta, johon defibrillaattoreiden sijaintitiedot tulevat defi.fi-palvelusta.

    5. Tiedottaminen ja asukkaiden osallistaminen
    Defibrillaattorin hankinnasta on syytä tiedottaa taloyhtiön asukkaita eri kanavien kautta, jotta kaikki tietävät laitteen olemassa olosta ja sijainnista. On myös tärkeää varmistaa, että taloyhtiön asukkaat tietävät perusasiat defibrillaattorin käytöstä ja uskaltavat käyttää laitetta tarvittaessa.

    Sydänturvan tarjoama defibrillaattorin käyttökoulutus toimii hyvänä välineenä sekä tiedottamiseen että asukkaiden osallistamiseen, ja käytön rohkaisuun.

    6. Defibrillaattorin ylläpitäminen

    Defibrillaattorin ylläpitäminen on helppoa ja tämä on mahdollista tehdä itse asukkaiden toimesta. Sydänturvan tarjoamat defibrillaattorit tekevät säännöllisesti itsetestauksen tarkastaen siinä mm. paristojen/akun varaustason ja elektrodit. Tärkein defibrillaattorin ylläpitotoimenpide on varmistaa itsetestien läpimeno säännöllisesti, ja uusia elektrodit ja paristot/akku, kun laite sen tarpeesta ilmoittaa.

    Toinen vaihtoehto laitteen ylläpitämiseen on Sydänturvan tarjoama defibrillaattorin palvelusopimus. Palvelusopimukseen kuuluu mm. vuosittain tehtävä palvelukäynti, jolloin Sydänturvan edustaja tulee paikan päälle, ennakkoon sovittuna aikana, ja tarkista laitteen toiminnan. Palvelusopimukseen on myös liitettävissä säännöllisesti pidettävä defibrillaattorin kertauskoulutus asukkaille.

    Palvelusopimus takaa, että defibrillaattori on aina käyttövalmis!

    Asiakkaamme kertovat

    Tilaa tästä defibrillaattoripaketti taloyhtiöön

    Inspiroidu uutiskirjeestämme! 

    Lähetämme sähköpostiisi päivityksiä uutuuksista, tarjouksista ja kampanjoista.

    Rekisteröitymällä hyväksyt tietosuojakäytäntömme.
    Voit milloin vain peruuttaa uutiskirjeen tilauksen.