Etusivu / Defibrillaattori
Tarjoamme neuvontaa ja apua
Suomessa noin 2 800 ihmistä vuodessa saa äkillisen, odottamattoman sydänpysähdyksen. Näistä henkilöistä noin 13,4 % jää henkiin (2011). Äkillisen sydänpysähdyksen voi saada kuka tahansa iästä riippumatta, mutta riski kasvaa iän myötä.
Mahdollisuus jäädä henkiin sydänpysähdyksen jälkeen on huomattavasti suurempi, jos potilas saa heti hengen pelastavaa ensiapua, jossa todetaan nopeasti sydänpysähdys, aloitetaan välittömästi painelu-puhalluselvytys (PPE) ja yritetään käynnistää sydän mahdollisimman pian.
PPE perustuu olennaisesti kahteen hoitomuotoon: rintakehän painelu, jolla ylläpidetään verenkiertoa, ja puhallukset, joilla ylläpidetään elimistön hapensaantia. Näin voidaan rajallisen ajan suojata elintärkeitä elimiä, kuten sydäntä ja aivoja, pysyviltä vaurioilta.
PPE ei yleensä riitä yksinään käynnistämään sydäntä uudelleen. Useimmissa tapauksissa tarvitaan defibrillaattorin antamia sähköimpulsseja, jotka ovat tehokkain sydänpysähdyksen hoitokeino.
Jotta entistä useampi jäisi henkiin sydänpysähdyksestä, meidän on parannettava ihmisten tietoja elvytyksestä ja lisättävä defibrillaattorien saatavuutta sekä halukkuutta niiden käyttöön. Näin yhä useampi sydänpysähdyspotilas voisi tulevaisuudessa jäädä eloon.
Defibrillaattorin hinta vaihtelee, mutta on pääsääntöisesti 1 200-2 500 € välillä. Hinta ja laatu kulkevat usein käsi kädessä ja tämä koskee myös defibrillaattoreita. Yleensä kalliimmat mallit ovat luotettavampia, käyttäjäystävällisempiä, kestävämpiä sekä pitkäikäisempiä. Siksi saattaa olla hyvä investointi valita yksi kalleimmista malleista. Usein näiden mallien valmistajat antavat myös pidemmän takuun.
Kannattaa myös ottaa huomioon ylläpitokustannukset, kun vertaat defibrillaattorien hintoja. Defibrillaattorin ylläpidon käyttökustannuksissa on eroja. On laitemalleja, jossa elektrodit ja paristot on vaihdettava kahden vuoden välein ja malleja, jossa vaihdetaan kerran 10 vuodessa. Ennen defibrillaattorin ostoa, selvitä kuinka usein defibrillaattorin elektrodit ja paristot on vaihdettava – ja paljonko se maksaa per vaihtokerta. Silloin saat hyvän käsityksen defibrillaattorin käyttökustannuksista.
Lue myös defibrillaattorin leasing vaihtoehdosta hankinnan sijasta.
Yli 10 vuoden kokemus
defibrillaattoreiden myynnistä
Yli 9 000 toimitettua
AED laitetta Suomessa
Ammattilaisten valitsema
laitemerkki
ZOLL – Suomen johtava
defibrillaattorimerkki
Defibrillaattori on pieni siirrettävä paristo- tai akkukäyttöinen laite, jolla voi analysoida sydämen rytmiä ja antaa tarvittaessa sähköimpulssin, joka käynnistää sydämen sykkeen uudelleen. Defibrillaattorin mukana on elektrodit, jotka asetetaan rintakehälle. Kun defibrillaattori käynnistetään, se opastaa käyttäjää koko prosessin ajan.
Defibrillaattori on turvallinen ja tehokas sekä maallikkojen että terveydenhoitoalan ammattilaisten käytössä. Maallikotkin voivat käyttää defibrillaattoria ja antaa tarvittavan sähköimpulssin useita minuutteja ennen ammattimaisen avun saapumista, mikä parantaa merkittävästi eloonjäämisen todennäköisyyttä.
Kun sydänpysähdys tapahtuu, sydämessä on alkuvaiheessa usein ”sähköinen kaaos”, jolloin sydämen osat eivät toimi kunnolla yhdessä eikä sydän pysty pumppaamaan verta elimistöön. Tätä tilaa kutsutaan kammiovärinäksi tai defibrilloitavaksi rytmiksi.
Kammiovärinän varhaisessa vaiheessa defibrillaattorin antama yksi tai useampi sähköimpulssi voi pysäyttää sydämen sähköisen kaaoksen ja saada sydämen jälleen pumppaamaan verta.
Ratkaisevaa on, että sähköimpulssi annetaan mahdollisimman nopeasti sydänpysähdyksen tapahduttua. Defibrillaattori ei pysty arvioimaan, onko potilaalla sydänpysähdys, mutta laite analysoi sydämen rytmiä elektrodien avulla ja ilmoittaa sen perusteella, tarvitaanko sähköimpulssia.
Jos sähköimpulssia suositellaan, defibrillaattori ilmoittaa, että käyttäjän tulee painaa vilkkuvaa defibrillaatiopainiketta. Ellei sähköimpulssia voida antaa, defibrillaattori ilmoittaa, että painelu-puhalluselvytys on aloitettava heti. Sähköimpulssia ei voi antaa, ellei defibrillaattori suosittele sitä. Defibrillaattoria kutsutaan myös sydämen käynnistimeksi tai AED-laitteeksi (automaattinen ulkoinen defibrillaattori).
Defibrillaattorin käyttö on helppoa – sinäkin osaat.
Kun ihminen saa sydänpysähdyksen, alkaa kilpajuoksu aikaa vastaan. Ensimmäiset minuutit ovat elintärkeitä. Monta ihmishenkeä voidaan pelastaa, jos minuutit käytetään oikein: Soita hätänumeroon 112, aloita painelu-puhalluselvytys ja lähetä joku hakemaan defibrillaattori.
Sydämenpysähdyksen syy ei aina selviä, mutta usein syynä on veritulppa sydämessä. Sydän voi pysähtyä, kun yksi tai useampi sydämeen verta tuovista sepelvaltimoista tukkeutuu veritulpan vuoksi.
Sydänpysähdyksessä sydän alkaa yleensä väristä, koska sydämen sähköiset signaalit häiriintyvät. Tällöin sydän ei enää pysty pumppaamaan verta ja happea muualle elimistöön.
Defibrillaattorin antama sähköimpulssi auttaa usein palauttamaan sydämen sykkeen. Mitä aikaisemmin sähköimpulssi annetaan, sitä parempi eloonjäämismahdollisuus potilaalla on.
Kiireellisimpinä aikoina, esimerkiksi ruuhka-aikaan, suuremmissa kaupungeissa tai haja-asutusalueilla saattaa avun saaminen kestää useita minuutteja. Tässä vaiheessa potilaalla on enää minimaalinen mahdollisuus jäädä henkiin. Mahdollisuus jäädä eloon sydänpysähdyksen jälkeen laskee noin 10 prosenttia minuutissa, joten tärkeintä onkin ryhtyä toimeen. Ilman apua potilas ei jää henkiin.
Mahdollisuus jäädä henkiin sydänpysähdyksen jälkeen on huomattavasti suurempi, jos potilas saa heti hengen pelastavaa ensiapua, jossa todetaan nopeasti sydänpysähdys, soitetaan hätänumeroon 112, aloitetaan välittömästi painelu-puhalluselvytys ja yritetään käynnistää sydän defibrillaattorilla mahdollisimman pian. Jatka painelu-puhalluselvytystä, kunnes terveydenhoidon ammattilaiset saapuvat paikalle ja aloittavat ammattimaisen hoidon. Tätä nelivaiheista prosessia kutsutaan myös eloonjäämisketjuksi.
Menettely voi pelastaa ihmishengen, jos toimitaan nopeasti ja tehokkaasti.
Eloonjäämisketjuun sisältyvillä toimenpiteillä on suuri vaikutus potilaan eloonjäämismahdollisuuteen sairaalan ulkopuolella tapahtuvan äkillisen, odottamattoman sydänpysähdyksen yhteydessä.
Eloonjäämisketjuun kuuluu neljä ‘lenkkiä’:
Lähetämme sähköpostiisi päivityksiä uutuuksista, tarjouksista ja kampanjoista.