Opas defibrillaattorin sijoittamiseen

Olet ehkä hankkinut defibrillaattorin, mutta mitä seuraavaksi tapahtuu ja minne se sijoitetaan? Tämä opas auttaa sinua valitsemaan laitteellesi parhaan mahdollisen sijainnin.

Yhä useammat yritykset, taloyhtiöt, organisaatiot, koulut sekä myös yksityiset henkilöt haluavat, että lähiympäristössä olisi saatavilla defibrillaattori, eli sydäniskuri. Mutta missä defibrillaattori kuuluu olla sijoitettuna?

Suositus on, että kaikki defibrillaattorit sijoitetaan ulos ja julkisiin tiloihin, missä ne ovat käytettävissä ympäri vuorokauden. Lisäksi suositellaan, että defibrillaattoria ei tulisi lukita ulkokaappiin, koska tämä voi vähentää sen saatavuutta.

Olemme laatineet suositusten ja omien kokemustemme perusteella oppaan, jonka avulla löydät helpommin oikean sijainnin defibrillaattorillesi.

Näin varmistat hyvän sijainnin sydäniskurillesi

Jos olet epävarma siitä, mihin defibrillaattori kannattaisi sijoittaa, voit aloittaa pohdinnan vastaamalla seuraaviin kysymyksiin: missä defibrillaattori olisi kaikkein helpoimmin saatavilla? Missä paikassa se olisi lähellä mahdollisimman monia ihmisiä? Voivatko kaikki nähdä defibrillaattorin ja päästä sen luo? Miten se olisi helpoin löytää?

1. Defibrillaattorin tulee olla helppopääsyisessä paikassa

Suosittelemme, että defibrillaattori sijoitetaan paikkaan, jonne on ympärivuorokautinen pääsy. Useimmiten tämä tarkoittaa sijaintia ulkona, mikä taas tarkoittaa sitä, että sille on hankittava ulkokaappi, joka suojaa laitetta kylmältä, tuulelta ja sateelta. Tässä yhteydessä on harkittava, millaiseen ympäristöön kaappi asennetaan.

Suomessa sää muuttuu nopeasti ja lämpötila vaihtelee. Siksi on hankittava kaappi, jossa defibrillaattori pysyy talvella lämpimänä ja kesällä viileänä. Lue tästä lisää siitä, mitä on otettava huomioon ulkokaapin valinnassa.

2. Defibrillaattorin tulee olla mahdollisimman monen käytettävissä

Joka vuosi noin 2800 suomalaista saa odottamattoman sydänpysähdyksen muualla kuin sairaalassa. Siksi on erittäin tärkeää, että defibrillaattori sijoitellaan sinne, missä ihmiset liikkuvat. Emme esimerkiksi suosittele, että sijoitat defibrillaattorin suljetulle takapihalle, missä ihmiset eivät pääse käsiksi defibrillaattoriin. Suosittelemme defibrillaattorin sijoittamista sinne, missä liikkuu eniten ihmisiä. Yrityksessä paikka voi olla vastaanotto tai kanttiini; paikka, jonka kautta ihmiset kulkevat päivittäin. Taloyhtiössä taas hyvä sijainti on ulko-oven vieressä, rakennuksen päädyssä tai yhteistiloissa. Muita paikkoja voivat olla kauppojen julkisivut, keskusaukiot, pankkiautomaatit, postilaatikot sekä muut paikat, joiden lähellä liikkuu paljon ihmisiä.

3. Defibrillaattorin täytyy olla helposti ulottuvilla

Suosittelemme, että defibrillaattori sijoitetaan silmien korkeudelle, jotta se on helposti kaikkien nähtävillä ja ulottuvilla. Defibrillaattorikaappien avaamistavoissa voi olla eroja – ota tämä huomioon asentaessasi kaappia seinään. Joidenkin kaappien mukana tulee asennusohje, joka opastaa oikean korkeuden valitsemisessa. Lisäksi useimmat ulkokaapit tarvitsevat virtalähteen, mikä pitää ottaa huomioon sijaintia valittaessa.

4. Defibrillaattorin tulee olla helposti löydettävissä

Ei riitä, että defibrillaattorin sijoittaa paikkaan, jonne on pääsy kaikille sekä kaikkien ulottuville – sen pitää olla myös helposti löydettävissä. Tilanteessa, jossa ajalla on keskeinen merkitys henkiinjäämisessä, on tärkeää, että defibrillaattori on helppo paikantaa. Tämän voi ratkaista valitsemalla kaapin, jossa on valaistus ja heijastimet, joiden ansiosta kaappi näkyy hyvin myös pimeässä. Suosittelemmekin, että asennat opastekylttejä, joita ensiavun antajat ja elvyttäjät voivat seurata. Kyltit pitää asentaa niin, että niiden avulla defibrillaattori on helppo löytää.

Rekisteröinti

Lopuksi suosittelemme, että rekisteröit defibrillaattorisi osoitteessa www.defi.fi. Rekisteröimällä defibrillaattorin defibrillaattoriverkostoon voit olla mukana pelastamassa ihmishenkiä. Kun olet rekisteröinyt defibrillaattorisi osoitteessa www.defi.fi, se on hetken kuluttua kaikkien nähtävissä.

Rekisteröinnin jälkeen defibrillaattori tulee näkyviin myös hätäkeskuslaitoksen Suomi 112-sovellukseen. Suomi 112- sovellus käytetään hätänumeroon soittamiseen, hätäpaikannukseen ja sieltä löydät myös  lähimmän sydäniskurin sijainnin. 

Tästä voit lukea lisää sydänpysähdyksestä ja ensiavusta.

 

Katso myös

Opas defibrillaattorin hankintaan

Näin parannat taloyhtiösi turvallisuutta sydäniskurilla

Sydäniskuri yrityksille

 

Tutustu verkkokauppaan

Inspiroidu uutiskirjeestämme! 

Lähetämme sähköpostiisi päivityksiä uutuuksista, tarjouksista ja kampanjoista.

Rekisteröitymällä hyväksyt tietosuojakäytäntömme.
Voit milloin vain peruuttaa uutiskirjeen tilauksen.