Näin parannat taloyhtiösi turvallisuutta sydäniskurilla

Sydäniskuri taloyhtiöön

Miksi hankkia sydäniskuri taloyhtiöön

Kun tarkastellaan kotona olemisen turvallisuutta, niin lähtökohtaisesti kotia voidaan pitää yhtenä vaarallisimmista paikoista. Joka vuosi noin 3 000 suomalaista saa äkillisen sydänpysähdyksen sairaaloiden ulkopuolella. Näistä sydänpysähdyksistä noin puolet tapahtuu vastaavasti kotona. Käytännössä luvut tarkoittavat, että Suomessa joka vuosi noin 1 500 elvytystä tapahtuu aivan tavallisissa kotioloissa, ja noin puolelle sydänpysähdyspotilaille sydänpysähdys on tullut kuin salamana kirkkaalta taivaalta. Ensimmäiset minuutit ovat elintärkeitä. Moni ihmishenki voidaan pelastaa, jos elvytys aloitetaan välittömästi ja käytössä on sydäniskuri. Jos sydänpysähdyksen saaneelle voidaan antaa sydäniskurilla isku 3–5 minuutin kuluessa sydämen pysähtymisestä, on eloonjäämismahdollisuus jopa 50-70%. Siksi yhä useampi taloyhtiö hankkii sydäniskurin asukkaidensa turvaksi, vaikka sellainen löytyisi esimerkiksi lähimmästä terveyskeskuksesta.

Sydäniskuri osaksi pelastussuunnitelmaa

Suomen laki määrittelee, että jokaisessa yli kolmen asunnon taloyhtiössä tulisi olla pelastussuunnitelma tehtynä ja ajan tasalle päivitettynä. Pelastussuunnitelman tekemisestä vastaa taloyhtiön hallitus, useimmiten yhdessä isännöitsijän kanssa.

Taloyhtiön turvallisuus on kuitenkin laajempi kokonaisuus kuin pelkkä lain vaatimuksen täyttämä pelastussuunnitelma. Tämän päivän taloyhtiöt ovat valmistautuneet turvallisuuden parantamiseen laajasti ja usein tähän valmistautumiseen kuuluu osana asianmukainen sydäniskuri.

Pelastussuunnitelman yhtenä tarkoituksena on saada asukkaat havainnoimaan ympäristön vaaratekijät ja auttaa ehkäisemään vaaratilanteita ja vahinkoja. Yhteistyö taloyhtiön hallituksen ja asukkaiden välillä on tärkeää ja viesti sydäniskurin tarpeellisuudesta lähteekin usein asukkailta hallituksen suuntaan. Valveutuneet taloyhtiöt nostavatkin sydäniskurin osaksi kokonaisvaltaista turvallisuus- ja pelastussuunnitelmaa ja tietoisuus sydäniskurin saavutettavuudesta lisääntyy.

Näin sijoitat sydäniskurin taloyhtiössä

Suositus on, että kaikki defibrillaattorit sijoitetaan julkisiin tiloihin tai ulos. Tärkeintä on, että taloyhtiön kaikilla asukkailla on mahdollisimman helppo pääsy defibrillaattoriin, eli sydäniskuriin silloin kun sitä tarvitaan. Sydäniskuri voidaan sijoittaa esimerkiksi pääsisäänkäynnin yhteyteen sisälle, silloin kuin kaikilla asukkailla on pääsy tilaan. Toisena vaihtoehtona on sijoittaa sydäniskuri ulos, jolloin laite sijoitetaan ulkokäyttöön tarkoitettuun säilytyskaappiin. Ulkona sijoitettu defibrillaattori on tällöin myös lähialueella liikkuvien saatavilla. Lue lisää defibrillaattorin sijoittamisesta.

Sydäniskurin huolto ja itsetestaus

Sydäniskuri on helppo huollettava, sillä se edellyttää paristojen ja elektrodien vaihdon viiden vuoden välein. Sydäniskurin käyttöikä on useita kymmeniä vuosia.  Sydänturva ZOLL defibrillaattorit suorittaa automaattiset itsetestaukset. Laite testaa mm. pariston varauksen ja elektrodien säilyvyyden. Defibrillaattori ilmoittaa tilanilmaisin -ikkunassa, kun pariston varaus on laskenut tai elektrodien säilyvyysaika on umpeutumassa. Vihreän OK-symbolin (✓) näkyessä laite on käyttövalmis, tilanilmaisin -ikkunan ollessa tyhjä laite ei ole läpäissyt testausta.

Sydänturvan kautta voi hankkia kätevästi paristo-elektrodi paketteja olemassa olevaan sydäniskuriin.

Sydäniskurin käyttö ja käyttökoulutukset

Sydänturvan defibrillaattorit, eli sydäniskurit opastavat käyttäjäänsä koko elvytystilanteen ajan. Kuka tahansa osaa käyttää sydäniskuria ilman erillistä koulutusta. Laitteissa on ääni- tai teksti- ja ääniopasteet, jotka opastavat käyttäjää ja antavat elvytyspalautteen.

Sydänturva tarjoaa sydäniskurin ostaneille taloyhtiöille myös erillisen käyttökoulutuksen laitehankinnan yhteyteen, johon voivat osallistua niin hallituksen jäsenet kuin asukkaat.

Leasing-rahoitus yhä useamman valinta

Sydäniskurin hankinta taloyhtiöille on useimmiten lähinnä valintakysymys. Taloyhtiöt hankkivat usein defibrillaattorin eli sydäniskurin kuukausittaisella vuokraleasingilla. Tällöin kuukausittainen rahoitettava osuus jää yksittäistä asuntoa kohden varsin maltilliseksi. Taloyhtiö voi saada sydänturvaa parantavan sydäniskurin hankittua jopa alle yhdellä eurolla asuntoa kohden kuukaudessa. Tutustu täältä sydäniskurin vuokraleasingiin.

 

Noin 50 % sydänpysähdyksistä tapahtuu kotona

 

 

Katso myös 

4 hyvää syytä hankkia sydäniskuri taloyhtiöön (Lataa esite)

Opas defibrillaattorin hankintaan

 

Osta defibrillaattori

Inspiroidu uutiskirjeestämme! 

Lähetämme sähköpostiisi päivityksiä uutuuksista, tarjouksista ja kampanjoista.

Rekisteröitymällä hyväksyt tietosuojakäytäntömme.
Voit milloin vain peruuttaa uutiskirjeen tilauksen.