Opas defibrillaattorin hankintaan

Markkinoilla on monia erilaisia defibrillaattoreita, eli sydäniskureita. Miten ne eroavat toisistaan, mitä defibrillaattori maksaa, ja miksi laitteiden välillä on suuria hintaeroja? Tässä artikkelissa kerromme, millaisia asioita sinun kannattaa pohtia, kun valitset defibrillaattoria kotiin, mökille, yrityksellesi, taloyhtiöön tai vaikka harrastuspaikkaan.

Markkinoilla on maallikoille suunnattuja erilaisia defibrillaattoreita. Ne toimivat periaatteessa samalla tavalla: ne analysoivat sydämen rytmiä ja suosittelivat tarvittaessa sähköimpulssin antamista sydämenpysähdyksen saaneelle ihmiselle, jos hänellä on defibrilloitava rytmi. Kuitenkin eri defibrillaattoreissa on suuria eroja. Tästä ohjeesta saat tietoa laitteiden eroista ja ominaisuuksista.

Paljonko defibrillaattori maksaa?

Defibrillaattorien hinnat vaihtelevat tyypillisesti 1 200 – 2 500 euron välillä. Kuten niin monen muunkin asian kohdalla, hinta ja laatu ovat usein yhteydessä toisiinsa. Kalliimmat mallit ovat yleensä tukevampia ja toimintavarmempia, ja niiden käyttöikä on pidempi. Kalliimman mallin valitseminen voi olla hyvä investointi. Näiden mallien valmistajat tarjoavat usein myös pidemmän takuun.

Mitä defibrillaattorin ylläpito maksaa?

Defibrillaattoreiden ylläpitokuluissa on suuria eroja. Useimmissa malleissa elektrodit ja paristot on vaihdettava kahden tai neljän vuoden välein. Toisissa malleissa vaihtoväli on kerran 10 vuodessa. Ennen kuin ostat defibrillaattorin, kannattaa siis selvittää, miten usein paristot ja elektrodit on vaihdettava ja mitä vaihtaminen maksaa. Näin saat hyvän kuvan ylläpitokustanuksista. Ota siis ylläpitokustannukset huomioon vertaillessasi debrillaattorien hintoja.

Helppokäyttöisyys

Useimmissa defibrillaattoreissa on ääniohjaus, jossa puheääninen ohje kertoo, miten toimitaan. Helppokäyttöisimmissä defibrillaattoreissa näytöllä olevat tekstit ja kuvat tukevat ääniohjausta, jolloin laitteen käyttäminen on mahdollisimman helppoa. Usein ääniohjaus ja näytöllä olevat kuvat päivittyvät sitä mukaa, kun defibrillaattoria käytetään. Opastus mukautuu tilanteen mukaan myös silloin, jos sydänpysähdyspotilas on lapsi.

Tehokas paineluelvytys

Tehokas painelu-puhalluselvytys pitää verenkierron toiminnassa ja antaa aivoille happea. Se parantaa eloonjäämismahdollisuutta merkittävästi. Käyttäjäystävällinen defibrillaattori opastaa ensiavun antajaa elektrodien kiinnittämisessä ja defibrillaattorin käytössä, ja edistyneimmät mallit antavat lisäksi palautetta annetun painelu-puhalluselvytyksen laadusta. Defibrillaattorin elektrodit rekisteröivät elvytyksessä tehtyjen painallusten syvyyden ja nopeuden reaaliaikaisesti. Defibrillaattori opastaa käyttäjää antamaan mahdollisimman tehokasta elvytystä esim. kehottamalla painamaan voimakkaammin tai neuvomalla oikeaa rytmiä. Painelu-puhalluselvytykseen liittyvän palautteen edellytyksenä on kuitenkin se, että on valittu defibrillaattori, joka mittaa painallussyvyyden ja -taajuuden kiihtyvyysanturiteknologian (palauteteknologian) avulla.

Nopea analyysi ja lataus

Laadukas painelu-puhalluselvytys parantaa sydänpysähdyspotilaan selviytymismahdollisuutta ja defibrillaattorin antama sähköimpulssi (defibrillaatio) myötävaikuttaa tehokkaasti. Painelu-puhalluselvytyksessä pitäisi olla mahdollisimman vähän taukoja. Siksi defibrillaattorin tekniikan tulisi toimia mahdollisimman hyvin, jotta defibrillaattori pystyy analysoimaan tilanteen ja latautumaan nopeasti. Tällöin sydämenpysähdyspotilaalle pystytään antamaan sähköimpulsseja niin, että painelu-puhalluselvytyksessä on mahdollisimman lyhyt tauko. Kannattaakin valita defibrillaattori, joka sekä analysoi että lataa defibrillaation nopeasti.

Soveltuuko defibrillaattori myös lapsipotilaille?

Useimmilla defibrillaattoreilla voidaan elvyttää myös lapsen kohdalla sattunut sydänpysähdys. Useimpia defibrillaattoreita voi käyttää myös lapsilla, jos ensin vaihtaa lapsille tarkoitettuihin elektrodeihin. Joitain harvoja defibrillaattoreita voidaan käyttää sekä aikuisille että lapsille vaihtamatta elektrodeja. Kun elektrodeja ei tarvitse vaihtaa, säästää kallista aikaa. Voi siis olla hyvä ajatus valita defibrillaattori, jossa on tällainen toiminto, erityisesti silloin, jos laite sijoitetaan kouluun, urheiluhalliin, uimarannalle tai muuhun paikkaan, jossa oleskelee paljon lapsia.

Millaisessa ympäristössä defibrillaattoria säilytetään?

Eräät defibrillaattorit eivät siedä lainkaan kosteutta ja pölyä, mutta parhaat laitteet kestävät pölyä ja ovat myös roisketiiviitä. Siksi on hyvä selvittää, millaisessa ympäristössä defibrillaattoria on tarkoitus säilyttää ja käyttää. Jos defibrillaattori sijaitsee esim. uimahallissa, joka on erittäin kostea paikka, tai pölyisessä tuotantoympäristössä, pitää hankkia defibrillaattori, joka kestää tällaisen ympäristön.

Pitääkö defibrillaattori sijoittaa sisä- vai ulkotiloihin?

Suositusten mukaan defibrillaattorit tulisi sijoittaa ulos ja julkisiin tiloihin, missä ne ovat kaikkien käytettävissä ympäri vuorokauden. Tietyt defibrillaattori mallit on säilytettävä vähintään 15 asteen lämpötilassa, joten ne eivät sovellu sijoitettavaksi ulos. Muista siis tarkistaa tämä tuote-esitteestä tai kysyä asiaa myyjältä, jos aiot säilyttää defibrillaattoria ulkotiloissa. Jos defibrillaattori sijoitetaan ulos, sitä tulee säilyttää ulkokäyttöön tarkoitetussa defibrillaattorikaapissa, joka suojaa laitetta kylmältä, kuumalta ja kosteudelta. Lue tästä viisi vinkkiä defibrillaattorikaapin valintaan.

Tekniikka ja toiminnot

Joissain kalliimmissa malleissa on toimintoja, joita halvemmissa ja yksinkertaisemmissa defibrillaattori malleissa ei ole. Näissä laitteissa hyödynnetään kehittyneempää teknologiaa, joka on useiden vuosien pitkäjänteisen tutkimuksen ja tuotekehittelyn tulos. Tämä teknologia parantaa defibrillaation laatua ja tekee laitteesta huomattavasti helppokäyttöisemmän. Nämä seikat voivat olla ratkaisevia, kun potilasta elvytetään.

Itsetestaus – miten perusteellinen sen on oltava ja miten sen on tarkoitus toimia?

On tärkeää tarkistaa säännöllisesti, että defibrillaattori toimii kuten sen pitääkin. Useimmissa defibrillaattoreissa on itsetestausominaisuus. Siinä, miten laitteet toteuttavat itsetestauksen ja mitä ne testaavat, on suuria eroja. Eräät mallit tekevät vain paristotestin, mutta toiset testaavat sekä paristot, elektrodit että sisäisen elektroniikan. Se, miten usein defibrillaattori suorittaa itsetestauksen, vaihtelee mallikohtaisesti. Suosittelemme valitsemaan defibrillaattorin, joka tekee perusteellisen testin viikoittain, jolloin laitteessa olevat viat voidaan havaita ja korjata mahdollisimman nopeasti.

Onko defibrillaattori helppo päivittää?

Sitä mukaa, kun tutkijat saavat uutta tietoa elvytyksestä, siihen liittyviä ohjeita muutetaan ja päivitetään. Siksi defibrillaattori voi olla tarpeen päivittää silloin tällöin, jotta se vastaa uusimpia suosituksia ja ohjeita. Ennen laitteen ostoa kannattaa selvittää, onko defibrillaattorin päivittäminen helppoa. Onko mahdollista lähettää laite myyjälle päivitystä varten? Tai voiko sen toteuttaa helposti ilman, että sitä tarvitsee lähettää päivitettäväksi?

 

Miten defibrillaattori toimii?

Defibrillaattorin elektrodit kiinnitetään elottomaan henkilön rintakehään. Toinen elektrodi asetetaan oikealle puolelle solisluun alapuolelle ja toinen vasemmalle puolelle n. 10 cm kainalokuopan alapuolelle. Defibrillaattori alkaa automaattisesti analysoida sydämen sähköistä toimintaa ja kertoo sen jälkeen, tarvitaanko defibrillaatiota. Lue lisää artikkelista Miten defibrillaattori toimii.

Osta verkkokaupasta

Inspiroidu uutiskirjeestämme! 

Lähetämme sähköpostiisi päivityksiä uutuuksista, tarjouksista ja kampanjoista.

Rekisteröitymällä hyväksyt tietosuojakäytäntömme.
Voit milloin vain peruuttaa uutiskirjeen tilauksen.