Taloyhtiö Espoon Omenatorni hankki sydäniskurin

”Päätös oli lopulta helppo, kun asiaa pohti asukkaiden näkökulmasta”

Parhaat ideat tulevat asukkailta, kertoo taloyhtiö Espoon Omenatornin hallituksen puheenjohtaja Jarmo Malm. Näin sai alkunsa myös idea sydäniskurin hankintaan, kun asukas Kirsti Mäkelä esitti idean taloyhtiö Espoon Omenatornin pihatalkoissa. Pihatalkoissa paikalla olleet hallituksen edustajat pitivät Mäkelän ajatusta defibrillaattorin hankinnasta heti varteenotettavana, ja noin kahden kuukauden kuluttua talkoissa esitetystä ideasta Espoon Omenatorni hankki Sydänturvalta ZOLL AED 3 -sydäniskurin.

Malmin mukaan päätös oli hallitukselle lopulta helppo, sillä he saivat erittäin kattavasti tietoa sydäniskurin toiminnallisuuksista ja sen käytöstä hankintaprosessin aikana. Keskeisiä kysymysmerkkejä olivat, miten sitä osataan käyttää ja mihin se tulisi sijoittaa.

”Teemu tuli käymään taloyhtiömme tiloissa, ja suunnittelimme sydäniskurille parhaan mahdollisen sijainnin yhteistyössä. Lisäksi saimme vastauksia kaikkiin kysymyksiimme myös henkilökohtaisesti, mikä oli hyvä.”

Jarmo Malm, Espoon Omenatornin hallituksen puheenjohtaja

Hankinta otettiin asukkaiden keskuudessa vastaan positiivisin mielin, vaikka vieressä sijaitsevasta terveyskeskuksesta löytyy myös defibrillaattori, eli sydäniskuri. Asiaa pohdittiin lähinnä asukkaiden näkökulmasta. Taloyhtiössämme asuu sekä vanhempaa väkeä että liikuntarajoitteisia asukkaita, joten terveyskeskukseenkin voi olla liian pitkä matka. Näimme asian niin, että jos viiden vuoden sisällä sydäniskuria käytetään kerran, on se maksanut itsensä takaisin. Tämä hankinta oli vakuutus ihmiselämälle, sanoo Malm.

Neuvova sydäniskuri opastaa maallikkokäyttäjää

Asukkaiden keskuudessa pohdittiin myös, miten sydäniskuria osataan käyttää, mikäli tilanne joskus tulisi eteen. Tähän oli Malmin mukaan helppo vastata lopulta, sillä taloyhtiöön valittiin tarkoituksella laite, jossa on parhaat mahdolliset käyttäjää opastavat toiminnallisuudet. Sydäniskuri opastaa ensin soittamaan hätänumeroon, ja antaa selkeitä ohjeita laitteen käyttöön ääniviestein. Myös hätäkeskuksesta saa toimintaohjeita. Espoon Omenatorniin valittiin sydäniskuri myös siitä näkökulmasta, että sitä voi käyttää myös maallikot ja laitetta voi tarvittaessa käyttää myös lapsen elvyttämiseen.

Sydäniskurin käyttökoulutus

Sydänturvalta saamamme käyttökoulutus sai myös asukkailtamme paljon kiitosta. Sydänturvaaja Teemu Piispanen tuli paikan päälle kertomaan selkeästi, miten laitetta käytetään ja miten hätätilanteessa tulee toimia. Koulutukseen osallistui vanhempia asukkaita, terveysalan ammattilaisia sekä nuorempiakin asukkaita, eli kiinnostusta laitteen käytön opetteluun riitti, kertoo Malm.

Oikean sijoituspaikan löytäminen

Sydäniskuri päätettiin sijoittaa pääsisäänkäynnin yhteyteen, josta siihen pääsee käsiksi kaikki talon asukkaat. Sydäniskurista ilmoittaa myös näkyvät opastekyltit ja siitä löytyy tietoa myös digitaalisella ilmoitustaululla, joka sijaitsee sydäniskurin lähettyvillä.

Sydäniskuri päätettiin sijoittaa pääsisäänkäynnin yhteyteen, josta siihen pääsee käsiksi kaikki talon asukkaat

Pelastussuunnitelman päivitämme heti alkuvuodesta, ja sydäniskuri on siihen oivallinen lisä, päättää Malm.

Tutustu sydäniskureihin

Inspiroidu uutiskirjeestämme! 

Lähetämme sähköpostiisi päivityksiä uutuuksista, tarjouksista ja kampanjoista.

Rekisteröitymällä hyväksyt tietosuojakäytäntömme.
Voit milloin vain peruuttaa uutiskirjeen tilauksen.