Etusivu / Artikkelit / 5 seikkaa, jotka kannattaa ottaa huomioon defibrillaattorikaapin valinnassa
Mihin pitäisi kiinnittää huomiota defibrillaattorikaapin valinnassa? Olemme laatineet oppaan, jossa on esitetty viisi tärkeää näkökohtaa, jotka kannattaa ottaa huomioon defibrillaattorikaapin valinnassa.
Jos luet tätä opasta, olet mahdollisesti jo hankkinut defibrillaattorin. Toivomme, ettet koskaan joudu käyttämään sitä – mutta jos tällainen tilanne tulee, on tärkeää, että defibrillaattorisi on täydessä toimintavalmiudessa ja helposti saatavilla.
Miten defibrillaattori pidetään kunnossa?
Defibrillaattorista voi huolehtia esim. säilyttämällä sitä defibrillaattorikaapissa, joka suojaa sitä säältä ja josta se on helposti saatavilla ja käyttövalmiina. Olisi onnetonta, jos olisi hankkinut markkinoiden parhaan defibrillaattorin mutta sen säilytyskaappi ei kestäisi esim. säilytyspaikan lämpötilaolosuhteita.
Markkinoilla on useita erilaisia defibrillaattorikaapeja, ja niiden monia erilaisia ominaisuuksia ja malleja voi olla vaikea vertailla. Monet myyjät sanovat: ”osta kaappi, joka sopii omiin tarpeisiisi”, mutta tästä ei ole paljon apua, jos ei tiedä, mitä tarvitsee. Siksi olemme laatineet oppaan, jossa on esitetty viisi tärkeää näkökohtaa, jotka kannattaa ottaa huomioon defibrillaattorikaapin valinnassa.
Olet hankkinut defibrillaattorin, ja nyt pitäisi valita juuri oikea defibrillaattorikaappi.
On tärkeää, että kaapin ominaisuudet vastaavat defibrillaattorin sijoituspaikan olosuhteita. Tämä tarkoittaa ennen kaikkea sitä, onko defibrillaattoria tarkoitus säilyttää ulkona vai sisällä.
Vaihe 1: Päätä, aiotko sijoittaa defibrillaattorin sisälle vai ulos.
Defibrillaattorin on tärkeää olla selkeästi näkyvillä. Näkyvyyden tarkoituksena on kertoa ihmisille defibrillaattorin olemassaolosta ja sijainnista – sekä minimoida laitteen hakemiseen kuluva aika. Pienikin ajansäästö voi olla ratkaiseva tekijä sydämenpysähdyksen hoidossa.
Oikein valitun defibrillaattorikaapin avulla voidaan parantaa laitteen näkyvyyttä. Pohdi seuraavia: Näkyykö defibrillaattorikaappi kaukaa? Näkyykö kaappi pimeässä? Onko kaapin sisällä valo? Tuleeko defibrillaattorin tai defibrillaattorikaapin mukana opastekylttejä? Kaikki asiat, jotka voivat auttaa ensiavun antajan, kuten elvyttäjän, löytämään defibrillaattorin luo mahdollisimman nopeasti on tärkeä huomioida.
Joissakin defibrillaattorikaapeissa on vakiovarusteena heijastimet ja valot, jotka auttavat paikallistamaan kaapin pimeässä.
Vaihe 2: Valitse defibrillaattorikaappi, joka näkyy kaukaa – sekä päivänvalossa että pimeässä. On hyvä valita kaappi jossa on vähintään sisäänrakennettu valo.
Suomen vaihtelevat sääolosuhteet asettavat vaatimuksia defibrillaattorikaapille. Kaapissa defibrillaattori on pysyttävä käyttökunnossa, vaikka ulkona sataa, pakastaa tai on hellepäivä. Monissa defibrillaattorikaapeissa on lämmitystoiminto, joka pitää defibrillaattorin oikeassa käyttö- ja säilytyslämpötilassa – mutta tällaista toimintoa ei ole läheskään kaikissa defibrillaattorikaapeissa.
Vaihe 3: Valitse defibrillaattorikaappi, joka suojaa defibrillaattoriasi mahdollisimman hyvin kuumuudelta, kylmyydeltä ja kosteudelta. Kannattaa varmistaa, että defibrillaattorikaapissa on vähintään sisäänrakennettu lämmitys – ja mieluiten myös hyvä ilmanvaihto.
Monien muiden sähkölaitteiden tavoin defibrillaattorin toimintakyky voi olla rajallinen tietyissä lämpötilaolosuhteissa. Useimmat defibrillaattorit ovat toimintakykyisiä lämpötilassa +0–40 °C, ja siksi niitä tulisi (ulkona) säilyttää kaapissa, joka pitää laitteen aina oikeassa käyttö- ja säilytyslämpötilassa.
Suomen ilmastolle on ominaista ilmankosteus ja vaihteleva lämpötila. Suoraan auringonpaisteeseen sijoitetun defibrillaattorikaapin sisälämpötila voi lämpimänä kesäpäivänä nousta jopa 60 asteeseen. Tämä on ongelmallista, jos defibrillaattori ei toimi yli 40 asteen lämpötilassa. Defibrillaattorin jäähdyttämiseksi joissakin defibrillaattorikaapeissa on sisäänrakennettu tuuletus. Tämä voi auttaa pitämään defibrillaattorin lämpötilan alle 40 asteessa – lisäksi se estää kosteuden kertymistä defibrillaattorikaappiin.
HUOM.! Jotkut defibrillaattorit eivät toimi alle 15 asteen lämpötilassa, joten ne eivät sovellu sijoitettavaksi ulos. Tarkista defibrillaattorisi käyttö- ja säilytyslämpötilat laitteen tuote-esitteestä.
Defibrillaattori, joka on ulkona sijaitsevassa defibrillaattorikaapissa ympärivuorokautisesti saatavilla, on sydänpysähdyksen sattuessa paljon todennäköisemmin hyödyksi kuin lukitussa defibrillaattorikaapissa tai rakennuksen sisällä sijaitseva laite. Valtaosa sydänpysähdyksistä tapahtuu klo 17:n jälkeen eli muulloin kuin normaalina aukioloaikana.
Jos haluat, että defibrillaattorisi olisi avuksi mahdollisimman monelle, sitä pitäisikin säilyttää ulkotiloissa lukitsemattomassa defibrillaattorikaapissa. Suositus on, että defibrillaattori sijoitetaan ulos lukitsemattomaan defibrillaattorikaappiin. Jos defibrillaattori on lukittu joko lukolliseen defibrillaattorikaappiin tai sisälle rakennukseen, defibrillaattoria voi olla vaikea saada käyttöön sydänpysähdystilanteessa.
Jos defibrillaattori on aina saatavilla, on paljon suurempi mahdollisuus, että siitä on hätätilanteessa hyötyä. Ehkäpä juuri sinun defibrillaattorisi pelastaa joskus jonkun hengen. Jos pelkäät, että defibrillaattori joutuu ulkotiloissa ilkivallan kohteeksi, voimme kumota tämän myytin. Tällaista tapahtuu erittäin harvoin. Esimerkiksi Tanskassa, merkittävä osa defibrillaattoriesta sijoitetaan ulos jossa ne ovat kaikkien saatavilla. Tanskalaisen Trygfondenin tutkimuksen mukaan ilkivallan kohteeksi joutuneiden defibrillaattorien määrä on häviävän pieni. Trygfondenin mukaan ilkivallan kohteeksi joutuvien defibrillaattorien määrä on yleisesti hyvin vähäinen, sillä ihmiset kunnioittavat niitä.
Vaihe 4: Päätä, onko defibrillaattori vapaasti käytettävissä lukottomassa ulkokaapissa – vai haluatko rajoittaa defibrillaattorin saatavuutta esim. sijoittamalla defibrillaattorin sisätiloihin.
Useimmissa defibrillaattorikaapeissa on hälytys, joka antaa voimakkaan äänihälytyksen, kun kaappi avataan. Hälytyksen tarkoituksena ei ole pelotella ihmisiä olemaan käyttämättä defibrillaattoria vaan päin vastoin herättää huomiota ja ilmoittaa ympärillä oleville ihmisille kriisitilanteesta. Joissakin defibrillaattorikaapeissa on sekä kaapin avaamisesta laukeava hälytys että valvontajärjestelmä, joka tarkkailee sekä defibrillaattoria että itse kaappia. Järjestelmä valvoo mm. defibrillaattorin toimintakykyä.
Jos järjestelmä antaa defibrillaattorin tai kaapin vuoksi vikailmoituksen, defibrillaattorikaapin hälytys aktivoituu. Äänen tarkoituksena on ilmoittaa ihmisille ongelmasta, jotta vika voidaan korjata mahdollisimman pian. Jotkut kaappimallit lähettävät defibrillaattorin omistajalle tekstiviestin, kun defibrillaattori otetaan pois kaapista. Näin saadaan tieto siitä, että laite on otettu käyttöön.
Vaihe 5: Päätä, millaiset hälytyksominaisuudet haluat defibrillaattorikaappiin. Pitäisikö sen antaa hälytysääni, kun kaappi avataan? Pitäisikö kaapin valvoa defibrillaattoria ja kaappia – ja ilmoittaa vikatilanteesta tai defibrillaattorin käyttöönotosta?
Lopuksi toivomme, että rekisteröit defibrillaattorisi osoitteessa defi.fi.
Rekisteröimällä defibrillaattorin defibrillaattoriverkostoon voit olla mukana pelastamassa ihmishenkiä. Kun olet rekisteröinyt defibrillaattorisi osoitteessa defi.fi, se on hetken kuluttua kaikkien suomalaisten nähtävissä rekisterissä– rekisteristä tieto välittyy myös Suomi 112 -sovellukseen.
Lue lisää defi.fi -rekisteristä >> Rekisteröi defibrillaattorisi
Katso myös
Opas defibrillaattorin hankintaan
Lähetämme sähköpostiisi päivityksiä uutuuksista, tarjouksista ja kampanjoista.