Agonaalinen hengitys – tunnista sydänpysähdyksen oire

Mitä on agonaalinen hengitys, ja miksi tämä oire on tärkeä osata tunnistaa sydämenpysähdyksen yhteydessä?

Jopa 40 %:lla kaikista sydämenpysähdyksen saaneista esiintyy ensimmäisten minuuttien aikana agonaalista hengitystä. Agonaalinen hengitys on lääketieteellinen termi, jolla tarkoitetaan hidasta, vaivalloista, katkonaista ja haukkovaa hengitystä. Hengitystavasta käytetään myös englanninkielistä termiä “gasping”.

Agonaalinen hengitys on epänormaalia hengitystä, joka johtuu aivojen reflekseistä ja on yksi sydämenpysähdyksen oireista.  Agonaalinen hengitys voi olla vinkuvaa ja vaivalloista, katkonaista ja haukkovaa hengitystä, kun henkilö on saanut kohtauksen.

Joskus oireet voidaan tulkita väärin, ja henkilö vaikuttaa hengittävän voimakkaasti. Jos henkilö on tajuton ja hengittää agonaalisesti, on tärkeää aloittaa välittömästi elvytys ja hälyttää apua.

Mistä agonaalinen hengitys johtuu?

Samalla hetkellä, kun henkilö saa sydämenpysähdyksen, happipitoisen veren kierto aivoihin lakkaa. Sitä mukaan, kun hapenpuute leviää aivoissa, aivot saattavat edelleen tuottaa hengitysrefleksejä lyhyen ajan tai pidempäänkin.

Miksi agonaalinen hengitys pitäisi osata tunnistaa?

Koska agonaalinen hengitys voi liittyä sydämenpysähdykseen, on tärkeää tunnistaa oireet, jotta osaat ryhtyä heti antamaan painelu-puhalluselvytystä. Sydämenpysähdyksen saaneella henkilöllä voi myös olla krampinomaisia lihassupistuksia.

Agonaalisen hengityksen oireita:

  • Hengitys lähes olematonta
  • Hidas haukkova hengitys
  • Vaivalloinen ja/tai katkonainen epäsäännöllinen hengitys

Jos henkilö on tajuton eikä hengitä tai hengittää epänormaalisti, kyseessä voi olla sydämenpysähdys. Sydämenpysähdyksen yhteydessä eloonjäämismahdollisuus heikkenee jopa 10 % joka minuutti, ellei painelu-puhalluselvytystä aloiteta välittömästi. Siksi on ratkaisevan tärkeää toimia nopeasti. Soita yleiseen hätänumeroon 112 ja aloita painelu-puhalluselvytys.

 

Selviytymistodennäköisyys

 

Painelu-puhalluselvytys on ehdottoman tärkeää potilaan eloonjäämisen kannalta. Jos huomaat henkilön, joka on tajuton ja hengittää agonaalisesti; toimi heti ja voit ehkä pelastaa hänen henkensä.

 

Katso myös

Katso muistilista sydänpysähdystilanteeseen

Eloonjäämisketju – sydänpysähdyksestä nopeaan ensiapuun

Näin hätäkeskus 112 auttaa soittajaa

Tutustu verkkokauppaan

Inspiroidu uutiskirjeestämme! 

Lähetämme sähköpostiisi päivityksiä uutuuksista, tarjouksista ja kampanjoista.

Rekisteröitymällä hyväksyt tietosuojakäytäntömme.
Voit milloin vain peruuttaa uutiskirjeen tilauksen.