Etusivu / Artikkelit / Agonaalinen hengitys – tunnista sydänpysähdyksen oire
Noin 40 prosentilla sydänpysähdyksen saaneista esiintyy ensimmäisten minuuttien aikana agonaalisia hengitysliikkeitä. Agonaalinen hengitys on lääketieteellinen termi, jolla tarkoitetaan hidasta, vaivalloista, katkonaista ja haukkovaa hengitystä. Hengitystavasta käytetään myös englanninkielistä termiä ”gasping”.
Agonaalinen hengitys on epänormaalia hengitystä, joka johtuu aivojen reflekseistä ja on yksi sydänpysähdyksen oireista. Hengitys voi olla vinkuvaa ja vaivalloista, katkonaista ja haukkovaa, kun henkilö on saanut kohtauksen.
Joskus oireet voidaan tulkita väärin, ja henkilö vaikuttaa hengittävän voimakkaasti. On tärkeää, että tajuttomalla henkilöllä, jolla on agonaalista hengitystä, aloitetaan välittömästi elvytys ja soitetaan apua.
Samalla hetkellä, kun henkilö saa sydänpysähdyksen, happipitoisen veren kierto aivoihin lakkaa. Sitä mukaan, kun hapenpuute leviää aivoissa, aivot saattavat edelleen tuottaa hengitysrefleksejä lyhyen ajan tai pidempäänkin.
Koska agonaalinen hengitys voi liittyä sydänpysähdykseen, on tärkeää tunnistaa oireet, jotta osaat ryhtyä heti antamaan painelu-puhalluselvytystä. Sydänpysähdyksen saaneella henkilöllä voi myös olla krampinomaisia lihassupistuksia.
Jos henkilö on tajuton eikä hengitä tai hengittää epänormaalisti, kyseessä voi olla sydänpysähdys. Sydänpysähdyksen yhteydessä selviytymismahdollisuus heikkenee jopa 10 % jokaista minuuttia kohden, ellei painelu-puhalluselvytystä aloiteta välittömästi. Siksi on ratkaisevan tärkeää toimia nopeasti. Soita yleiseen hätänumeroon 112 ja aloita peruselvytys.
Painelu-puhalluselvytys on ehdottoman tärkeää potilaan selviytymisen kannalta. Jos huomaat henkilön, joka on tajuton ja hengittää agonaalisesti; toimi heti ja voit ehkä pelastaa hänen henkensä.
Katso myös
Katso muistilista sydänpysähdystilanteeseen
Lähetämme sähköpostiisi päivityksiä uutuuksista, tarjouksista ja kampanjoista.