Sinä voit vaikuttaa

Potilas saa äkillisen sydänpysähdyksen – alkaa kilpajuoksu aikaa vastaan. Soitat hätänumeroon 112, ja ambulanssi on matkalla. Mutta elintärkeät sekunnit menevät hukkaan. Teoillasi on merkitys sydänpysähdyspotilaan selviytymiselle - sinä voit vaikuttaa!

On helppo ajatella, että ”kyllä joku muu tekee jotain” tai ”joku muu varmasti osaa tämän paremmin kuin minä”. Sydänpysähdyksen kohdalla pahinta on se, ettei tee mitään. Jokainen minuutti ilman elvytystä laskee sydänpysähdyksestä selviytymisen mahdollisuutta 10 %.

Moni pelkää tekevänsä jotain väärin sydänpysähdyspotilasta auttaessaan. Ihmiset eivät mene auttamaan, koska pitävät kykyjään riittämättöminä. Juuri tässä tilanteessa toimintaan ryhtyminen voi olla elämän ja kuoleman kysymys.

Toimi. Tee aloite ja ryhdy tekemään. Soita yleiseen hätänumeroon 112 ja aloita painelu-puhalluselvytys.

Koskaan ei voida tietää varmasti, pystytäänkö sydämenpysähdyksen saanut ihminen elvyttämään vai ei – mutta 100-prosenttisen varmaa on, että hän ei selviä, jos kukaan ei tee mitään.  

 Sydänpysähdyksen sattuessa toimi näin: 

  • Soita hätänumeroon 112 ja kerro, missä olet ja mitä on tapahtunut.
  • Käännä potilas selälleen tukevalle alustalle.
  • Aloita ensiapu ja painelu-puhalluselvytys – > Paina rintalastan keskikohtaa molemmilla käsillä. Painalluksen syvyyden tulee olla 5–6 cm. Vapauta paine aina painallusten välissä.
  • Tee 30 painallusta tahdilla 100–120 painallusta minuutissa.
  • 30 painalluksen jälkeen puhalla 2 kertaa.
  • Jatka, kunnes ambulanssi on saapunut ja hoitohenkilökunta on ottanut tilanteen hallintaansa.

“Sydänpysähdys- sinä voit vaikuttaa”  elokuvassa näytetään kaksi eri skenaariota sydänpysähdystilanteesta, joilla on eri lopputulos.  Toivomme, että käyttäisit 2 minuuttia tämän elokuvan katsomiseen. Elokuvan on tehnyt tanskalainen ensiapukoulutuksia tarjoava yritys, førstehjælp.com.

 

Tutustu verkkokauppaan

Inspiroidu uutiskirjeestämme! 

Lähetämme sähköpostiisi päivityksiä uutuuksista, tarjouksista ja kampanjoista.

Rekisteröitymällä hyväksyt tietosuojakäytäntömme.
Voit milloin vain peruuttaa uutiskirjeen tilauksen.