Näin hätäkeskus 112 auttaa soittajaa

Soita 112, jos tilanne on hengenvaarallinen tai paikalle tarvitaan ambulanssia.

Akuutin tai henkeä uhkaavan sairauden, sairaskohtauksen tai onnettomuuden yhteydessä soita aina yleiseen hätänumeroon 112. Kun soitat hätänumeroon, puheluusi vastataan jossain maamme hätäkeskuksista. Hätäkeskuspäivystäjien tehtävänä on selvittää tapahtumapaikan osoite ja arvioida, tarvitsetko poliisia, palokuntaa vai ambulanssia.

Kun soitat hätänumeroon, kerro ensin, kuka olet, missä olet, mitä on tapahtunut ja kuinka monta henkilöä on sairastunut tai loukkaantunut. Hätäkeskuspäivystäjä arvioi, tarvitaanko ambulanssia, lääkäriambulanssia tai lääkärihelikopteria, sekä lähetettävän avun kiireellisyyden. Sinua voidaan myös neuvoa hakeutumaan lääkärinhoitoon tai ensiapuun omin avuin.

Hätäkeskuspäivystäjä ohjaa sinua myös tarvittaessa perusensiavun antamisessa siihen asti, kunnes apu saapuu paikalle. Siten et ole koskaan yksin, kun annat ensiapua. Näin tapahtuu silloinkin, kun soitat mahdollisen sydämenpysähdystapauksen sattuessa. Ammattilainen neuvoo sinua koko painelu-puhalluselvytyksen ajan.

 

Jos olet yksin onnettomuuden sattuessa, voit laittaa puhelimesi kaiuttimen päälle, jolloin hätäkeskuspäivystäjä voi opastaa sinua samalla, kun elvytät potilasta.

 

Hätäkeskuspäivystäjä auttaa sydänpysähdyksen sattuessa

Hätäkeskuspäivystäjän sekä sinun, ensiavun antajan, välinen yhteistyö on tärkeää potilaan henkiinjäämisen kannalta. Tehokas ja koordinoitu yhteinen työpanos parantaa eloonjäämismahdollisuuksia, kun sydämenpysähdys tunnistetaan ajoissa.

Pelastetaan yhdessä elämä

 

Hätäkeskuspäivystäjä selvittää aluksi, onko potilas tajuton, ja kysyy sen jälkeen, hengittääkö hän normaalisti. Jos hengitys ei ole normaalia, päivystäjä neuvoo sinua antamaan painelu-puhalluselvytystä.

Jos paikalla on useampi henkilö, suosituksena on, että paineluelvytyksen antajaa vaihdetaan kahden minuutin välein, koska pitkäkestoinen paineluelvyttäminen voi olla fyysisesti raskasta.

Sinun tulee jäädä antamaan ensiapua, kunnes ambulanssi saapuu ja pelastushenkilökunta ottaa vastuun.

Soita 112

Soita hätänumeroon näissä tilanteissa

Jos tarvitset ambulanssia, palokuntaa tai poliisia, soita yleiseen hätänumeroon 112.

Soita hätänumeroon esimerkiksi seuraavissa tapauksissa:

  • Akuutti sairastuminen
  • Joudut itse liikenneonnettomuuteen tai olet liikenneonnettomuuden tai muun loukkaantumiseen johtaneen onnettomuuden todistajana
  • Rakennus on tulessa tai siitä tulee savua
  • Soita hätänumeroon 112 myös, jos havaitset murron tai ryöstön.

Soita hätänumeroon vain, jos tilanne on vakava. Kun soitat, käytä tervettä järkeä ja valmistaudu antamaan tietoja. Lue tästä Hätäkeskuslaitoksen ohje.

Opeta lapsi soittamaan hätänumeroon

Useimmat onnettomuudet tapahtuvat kotona. Jos kotona sattuu onnettomuus eikä aikuinen pysty soittamaan hätänumeroon, voi lapsi soittaa apua.

  • Näytä lapsellesi, miten puhelimella soitetaan. Huomaa myös, että älypuhelimet on usein suojattu PIN-koodilla, joten kannattaa neuvoa lapselle, miten hätäpuhelutoimintoa käytetään.
  • Muista aina sanoa hätänumero lapselle muodossa 1 1 2 (yksi yksi kaksi), ei muodossa 112 (satakaksitoista), sillä ensin mainittu on lapselle helpompi muistaa. Varmista myös, että lapsi ymmärtää merkit 1, 1 ja 2 numeroiksi.
  • Opeta lapsesi muistamaan kotiosoitteenne ulkoa, jotta lapsi voi kertoa sen soittaessaan hätänumeroon.
  • Harjoitus tekee mestarin. Harjoittele siis lapsen kanssa hätänumeroon soittamista useamman kerran.

Jos lapsesi ei ole vielä siinä iässä, että hän osaa käyttää puhelinta, voit opastaa häntä etsimään hätätilanteessa aikuisen.

Hätäkeskuslaitoksen -verkkosivustosta löytyy hyviä neuvoja, joiden avulla voi opettaa lapsen soittamaan hätänumeroon 112.

Paikanna sydäniskuri puhelimen sovelluksella

Voit myös ladata älypuhelimeesi hätäkeskuslaitoksen virallisen 112 Suomi-sovelluksen. Sovelluksella voi soittaa hätäkeskukseen ja sovelluksesta löydät lähimmän sydäniskurin sijainnin.

Lue lisää siitä, miten virallinen 112 Suomi-sovellus ladataan ja miten se toimii.

 

Katso myös

Katso muistilista sydänpysähdystilanteeseen

Tunnista aivohalvauksen oireet

Eloonjäämisketju – sydänpysähdyksestä nopeaan ensiapuun

Tutustu verkkokauppaan

Inspiroidu uutiskirjeestämme! 

Lähetämme sähköpostiisi päivityksiä uutuuksista, tarjouksista ja kampanjoista.

Rekisteröitymällä hyväksyt tietosuojakäytäntömme.
Voit milloin vain peruuttaa uutiskirjeen tilauksen.