Sydänpysähdys voi sattua kenelle tahansa

Sydänpysähdyksen voi saada mihin tahansa ikäryhmään kuuluva henkilö, mutta riski kasvaa iän myötä. Suunnilleen puolelle potilaista sydämenpysähdys tulee kuin salama kirkkaalta taivaalta.

Sydänpysähdys voi sattua kenelle tahansa. Suomessa noin 2 800 ihmistä vuodessa saa äkillisen, odottamattoman sydämenpysähdyksen. Näistä henkilöistä noin 13,4 % jää henkiin (2011).

Mahdollisuus jäädä henkiin sydänpysähdyksen jälkeen on huomattavasti suurempi, jos potilas saa heti hengen pelastavaa ensiapua, jossa todetaan nopeasti sydämenpysähdys, aloitetaan välittömästi painelu-puhalluselvytys (PPE) ja yritetään käynnistää sydän mahdollisimman pian.

Sydänpysähdyksen syy ei aina selviä, mutta usein syynä on veritulppa sydämessä. Sydän voi pysähtyä, kun yksi tai useampi sydämeen verta tuovista sepelvaltimoista tukkeutuu veritulpan vuoksi.

PPE perustuu olennaisesti kahteen hoitomuotoon: rintakehän painelu, jolla ylläpidetään verenkiertoa, ja puhallukset, joilla ylläpidetään elimistön hapensaantia. Näin voidaan rajallisen ajan suojata elintärkeitä elimiä, kuten sydäntä ja aivoja, pysyviltä vaurioilta. PPE ei yleensä riitä yksinään käynnistämään sydäntä uudelleen. Useimmissa tapauksissa tarvitaan defibrillaattorin antamaa hoitoa, joka on tehokkain sydänpysähdyksen hoitokeino.

Jotta entistä useampi jäisi henkiin sydänpysähdyksestä, meidän on parannettava ihmisten tietoja elvytyksestä ja lisättävä defibrillaattorien saatavuutta sekä halukkuutta niiden käyttöön. Näin yhä useampi sydänpysähdyspotilas voisi tulevaisuudessa jäädä eloon.

 

Katso myös

Katso muistilista sydänpysähdystilanteeseen

Eloonjäämisketju – sydänpysähdyksestä nopeaan ensiapuun

Näin hätäkeskus 112 auttaa soittajaa

Tutustu verkkokauppaan

Inspiroidu uutiskirjeestämme! 

Lähetämme sähköpostiisi päivityksiä uutuuksista, tarjouksista ja kampanjoista.

Rekisteröitymällä hyväksyt tietosuojakäytäntömme.
Voit milloin vain peruuttaa uutiskirjeen tilauksen.